Aanmelden / Activiteiten

7 augustus 2020 - Tussenstop #4

Down Under 

We verlaten Indonesië en daarmee Azië en zetten onze eerste stappen in het werelddeel Oceanië. Harderwijk op Wereldreis doet als eerste de Australische stad Darwin aan. De stad is vernoemd naar de bekende natuurwetenschapper Charles Darwin (evolutietheorie). We vervolgen de reis door de outback naar Alice Springs, bekend van de t.v. serie Flying Docters. Daarna reizen we door naar Sydney. Daar hebben we opnieuw een tussenstop. Inmiddels zijn we dan meer dan 20.000 km onderweg.

Activiteiten deze week
Kijk voor activiteiten tijdens deze week ook op de activiteitenpagina van onze website.

* Film in de Wijk: Wereldreis Stadsdennen: maak samen een echte film! (kinderen 8 t/m 13 jaar): woensdag 12 augustus van 13.00 - 17.00 uur (aanmelden via https://www.gaharderwijk.nl/activiteiten/film-in-de-wijk-wereldreis-stadsdennen).

* Schilderworkshop thema Australië door Marjolein Grote (Atelier Marjolein Grote): zaterdag 15 augustus van 13.00- 17.00 uur (aanmelden via https://www.gaharderwijk.nl/activiteiten/workshop-schilderen).

* Buitenspelen met Ga! voor kinderen en jongeren (kijk voor meer info op de activiteitenpagina)

Let op! Deelname aan de activiteiten is op eigen risico.

Acties

* Win een echte radio 538 Ochtendshow Skippybal: Like de Facebookpagina of volg instagram van GA! Harderwijk en houdt onze pagina's in de gaten. Wie weet hop jij binnenkort als een kangoeroe door jou straat!

Australisch recept
ANZAC Cookies, ook ideaal om mee te nemen voor een lange wandeling! Even tijd voor een gemakkelijker koekje, maar wel eentje met een interessante geschiedenis.

Het Australische Anzac koekje (genoemd naar de ANZAC: Australian and New Zealand Army Corps) werd voor het eerst gebakken tijdens de Eerste Wereldoorlog. Toen de Australische soldaten ten strijde trokken, maakte het thuisfront zich zorgen of de jongens wel genoeg voedingstoffen binnenkregen. Er werd van alles naar de soldaten toegestuurd, en dat gebeurde allemaal per boot. Helaas bestond er nog geen koeling aan boord en konden er alleen goed houdbare spullen opgestuurd worden. Naast de gebreide sokken, brieven en kindertekeningen, vonden de soldaten dan ook regelmatig deze lekkere koekjes in hun pakketjes van thuis. Elk jaar wordt op 25 april in Australië Anzac Day gevierd ter ere van de eerste militaire actie in de oorlog. Dan worden er natuurlijk stapels Anzacs gebakken. Het is ook een heerlijk gemakkelijk te maken koekje. Wegen, mengen, rollen en bakken maar! Bak de koekjes niet te lang. Ze moeten lekker ‘chewy’ van binnen zijn.

Recept voor ongeveer 20-22 koekjes, voorbereidingstijd 30 minuten, bereidingstijd 20 minuten

Ingrediënten

1 theelepel Zuiveringszout (baking soda)
100 gram Havervlokken (geen snelkookontbijt vlokken)
50 gram Bran flakes, licht gekneusd met de hand
90 gram Geraspt gedroogd kokos
185 gram Bloem
100 gram Fijne kristalsuiker
40 gram Lichtbruine basterdsuiker
100 gram Rozijnen
1 theelepel Fijne rasp van citroen
185 gram Boter
60 gram Vloeibare honing
30 ml Water

Materialen
Bakpapier en bakplaten

Bereiden

Oven verhitten op 150 graden. Bakplaten bekleden met bakpapier. Vermeng de havervlokken, de bran flakes, het kokos, de bloem, de kristalsuiker, de basterdsuiker, de rozijnen en de citroenrasp in een grote kom en zet opzij. Verwarm de boter met de honing en het water in een kleine pan op laag vuur tot de boter gesmolten is. Neem de pan van het vuur en roer het zuiveringszout snel gedurende circa 15 seconden door het botermengsel tot het licht en schuimig is. Giet het mengsel in de kom met de droge ingrediënten, meng alles goed en rol er 22 balletjes van ter grootte van een golfbal, elk van circa 40 gram. Verdeel de deegballen over de bakplaten en zorg voor steeds 5 cm tussenruimte. Bak de koekjes in 18 tot 20 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn maar nog iets zacht. Haal de koekjes uit de oven en laat ze 5 minuten op de bakplaat liggen voordat u ze op een rooster legt om koud te worden. Koekjes mogen van buiten krokant zijn, maar in het midden nog enigszins stevig.

Bronvermelding
Yotam Ottolenghi & Helen Goh

Wist je dat….

- De skippybal in de zestiger jaren van de twintigste eeuw is uitgevonden door de Italiaan Aquilino Cosani die de bal oorspronkelijk PON-PON noemde naar een personage in de Italiaanse opera Luciano Bottaro. Vlak daarna werd de bal omgenoemd naar Skippy, het hoofdpersonage uit Skippy, the Bush Kangaroo.

- Er zelfs wedstrijden bestaan met de kangoeroebal zoals het Nederlands kampioenschap Skippybal.

- Het wereldrecord van de grootste groep mensen die tegelijk skippyballen van de Hogeschool Introductie Organisatie in Enschede waarbij 2500 studenten twee minuten lang over de campus van de Universiteit van Enschede stuiterden op 31-08-'06 is verbeterd door de RSG Slingerbos/Levant in Harderwijk waarbij meer dan 2500 studenten vijf minuten lang over de main street van Walibi World stuiterden op 13 april 2007.

GA! Harderwijk is een initiatief van