Aanmelden / Activiteiten

SnoepGroente!

Van maandag 28 maart tot vrijdag 24 april 2022 organiseert GA! Harderwijk de SnoepGroente!-campagne 2022. Dit samen met de lokale organisaties stichting De Hortus, JUMBO Supermarkten, Stadsoogst Harderwijk, Landstede, bibliotheek Noordwest Veluwe en restaurant De Basiliek. 

SnoepGroente!

Met de SnoepGroente-campagne wil GA! Harderwijk kinderen laten ervaren dat het eten van groente niet alleen gezond, maar ook lekker is! Veel soorten groenten zijn uitermate geschikt als tussendoortje of als snack. Vandaar de slogan: SnoepGroente! Dus aandacht voor het eten van groente buiten de avondmaaltijd om. De campagne is zo opgezet dat hij is uit te breiden met verschillende andere initiatieven, bijvoorbeeld het EU School groente en fruit.

Wat is het doel?

Kinderen in het basisonderwijs komen lang niet altijd aan de benodigde 150-200 gram groente per dag. Onze ambitie is dat kinderen meer groenten gaan consumeren. Omdat groenten veelzijdig gebruikt kunnen worden, zal er aandacht zijn voor: 

  • Verschillende manieren en momenten waarop groente genuttigd kan worden; 
  • Kennis over groenten; 
  • De manier waarop de groenten geteeld/verbouwd worden, de herkomst van onze gewassen; 
  • Tijdstippen waarop onze groenten geoogst worden in Nederland (lokaal); 
  • Gemakkelijker en aantrekkelijker maken om groente te snoepen. 

Groente eten is goed voor de gezondheid van het kind. Het eten van verschillende soorten groente is de beste manier om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Ook is het een goede gewoonte waar kinderen de rest van hun leven voordeel van zullen hebben! 

Lespakket 

Voor de groentelessen hebben wij zelf een lessenpakket samengesteld en vormgegeven in een Bitemap. Met deze Bitemap kunnen scholen tijdens de SnoepGroente!-weken ca. zes interactieve lessen over groente geven. 

De Bitemap is per groep aangepast zodat het past bij de doelgroep. Groente ontdekken met je zintuigen, het behandelen van de schijf van vijf, over het bewaren van groenten, over verspilling en de herkomst van onze groenten. Elke klas die meedoet aan de SnoepGroente campagne ontvangt deze map. 

Excursies 

Samen met onze samenwerkingspartners hebben we interessant, leerzame en leuke excursies georganiseerd. Het excursie aanbod is gelinkt aan het eten van groente. Onderstaand een overzicht van de leuke excursies.  Op deze wijze komt onze boodschap, meer groente eten, sterker over! 

Overzicht excursies

Groep Activiteit Aanbieder
1 Voorlezen over gezonde voeding in de klas en na afloop verschillende groenten proeven.  Natuureducatiecentrum De Hortus 
2

Gezonde supermarktsafari.  

Op een leuke en interactieve wijze gezonde voeding herkennen en proeven. 

JUMBO Drielanden, Tweelingstad en Stadsdennen 
3

GA! Proeflokaal. 

Interactieve smaaklessen op school verzorgt door GA! Harderwijk. Leerlingen proeven en krijgen informatie over gezonde voeding.

GA! Harderwijk 
4

Groenten van de Regenboog.  

Interactieve smaaklessen op school verzorgt door GA! Harderwijk. Leerlingen proeven en krijgen informatie over gezonde voeding. 

GA! Harderwijk 
5 Hoe en waar groeien onze groente? Tijdens de excursie Stadsoogst Harderwijk staan er diverse leuke activiteiten op het programma.  Stadsoogst Harderwijk
6

Wat (w)eet jij? 

Een interactieve presentatie over gezonde voeding. Aan het einde weten de kinderen precies wat ze nodig hebben op een dag.

Sams Gym
7 Een gezonde kookworkshop onder begeleiding van een chef-kok.  Restaurant De Basiliek
8 Debat over gezonde voeding geleidt door burgemeester/ wethouders in de raadzaal van het gemeentehuis. I.c.m. het leesstimuleringsprogramma van Nederland Leest Junior’.  Bibliotheek Noordwest Veluwe 

Doet jouw school mee? 

Overleg dit dan met je juf of meester! De directie van de school kan de hele school opgeven, dat heeft natuurlijk de voorkeur, maar je kan ook met een aantal klassen meedoen. Wil je dit dan duidelijk aangeven!? 

Voor opgave of vragen over het lespakket of de excursies, neem dan contact met Leon Kooiker via leon@gaharderwijk.nl of via 0627968075 

Aanmelden voor de SnoepGroente!-campagne kan tot dinsdag  15 maart 2022. 

Meer weten over ons werk voor SnoepGroente!?

GA! Harderwijk is een initiatief van