Aanmelden / Activiteiten

Seniorensport

Senioren in beweging

Een actieve leefstijl is belangrijk voor het behouden van een goede gezondheid, zelfredzaamheid en het uitvoeren van dagelijkse werkzaamheden en taken. Maar actief zijn zorgt er ook voor dat je onder de mensen bent en betrokken blijft bij de maatschappij.

In samenwerking met verschillende partijen rondom de senioren inwoners zijn diverse Harderwijkse beweegaanbieders inmiddels ‘seniorproof’. De voetbalvereniging heeft wandelvoetbal, er is een aangepaste versie van hockey bij de hockeyclub . Maar je kan als senior ook samen met kinderen breien of bingo spelen tijdens de naschoolse opvang in het wijkcentrum.

De Beweegcoach senioren 

De beweegcoach senioren stimuleert en motiveert senioren om te bewegen. Dit kan door hen t verwijzen naar een vereniging of club, maar heb je zelf een goed idee, dan kan de beweegcoach hier ook bij ondersteunen. Ook is er een overzicht beschikbaar van beweegactiviteiten voor senioren; de Beweegwijzer. 
De senioren beweegcoach in Harderwijk is Janneke Nieuwenhuizen

Welke taken voert de Senioren Beweegcoach uit? De Senioren beweegcoach: 

  • Zet zich in om alle zelfstandige senioren te stimuleren actief te worden of actief te blijven
  • Heeft aandacht voor leefstijl; gezonde voeding, stoppen met roken en alcoholgebruik. 
  • Maakt al het senioren beweeg- en activiteiten aanbod in Harderwijk inzichtelijk door de senioren beweegwijzer. In de beweegwijzer staan alle verenigingen in Harderwijk en Hierden waar je als senior welkom bent. 
  • Ondersteunt sportaanbieders om sportaanbod voor senioren te ontwikkelen. 
  • Organiseert activiteiten die aansluiten bij wens en behoefte van de senioren. 
  • Wil de spil zijn tussen de partijen die met ouderen te maken hebben. Hierdoor wordt het eenvoudig om verbindingen te leggen tussen de vele partijen die betrokken zijn bij senioren. Partijen zoals Zorgdat, de senioren beweegraad, de wijkmanager van huisartsen zorggroep, praktijkondersteuners, fysiotherapie, sportverenigingen, zorgorganisaties, wijkverenigingen enzovoorts. Want door samenwerking en verbinding kunnen we meer bereiken en verschil maken!

Tijdens de Nationale Sportweek 2020 werd Janneke geintervieuwd over haar werkzaamheden. Ben je benieuwd naar het interview? Je leest het hier terug! 

Senioren in beweging - video beweeglessen 

In samenwerking met Harderwijkse aanbieders neemt onze Senioren Beweegcoach beweeglessen op voor de thuiszittende senioren. Deze lessen worden dagelijks om 9.45 uur en 15.00 uur uitgezonden op de lokale TV zender HK13 TV.

 

Beweeglessen voor senioren

Senioren beweegwijzer

In de senioren beweegwijzer staan alle verenigingen in Harderwijk en Hierden waar u als senior welkom bent. Sommige activiteiten zijn speciaal voor senioren, bij andere doet u mee tussen andere leeftijden en worden de lessen aangepast naar wat u kunt. Wij hebben geprobeerd de informatie zo actueel mogelijk te houden. We raden u alsnog aan eerst contact op te nemen met de beweegaanbieder voordat u besluit aan een activiteit deel te nemen.

Senioren & kinderen

GA! verbindt het geheel van bewegen en cultuur in Harderwijk. Het maakt het eenvoudig om verbindingen te leggen tussen de vele partijen die betrokken zijn bij senioren (denk aan Zorgdat, sportverenigingen, zorgorganisaties, huisartsen, wijkverenigingen, enzovoorts) en daardoor bereiken we natuurlijk meer! 

Senioren, bewegen en cultuur is nu een eenvoudige stap, maar denk bijvoorbeeld ook aan senioren en kinderen. Doordat er ook veel buurtsportcoaches met jeugd werken zijn daar ook gemakkelijk bruggen tussen te slaan. Er zijn bijvoorbeeld geregeld naschoolse activiteiten voor kinderen in diverse wijkhuizen waar senioren samen met kinderen gaan breien, bingo spelen of andere activiteiten doen. Gezellig, actief en leerzaam!

SENIOREN IN BEWEGING -GA! OP TOURNEE

Mei t/m augustus 2020 - Met het project 'GA thuis in beweging op tournee' ging Senioren Beweegcoach, Janneke Nieuwenhuizen samen met beweeginstructeurs van verschillende Harderwijkse aanbieders langs woon- zorgcomplexen. Samen brachten zij de Harderwijkse senioren in beweging.  Bewoners konden wekelijks meedoen op een vaste dag en tijdstip. Aanvankelijk vanaf hun eigen balkon maar vanaf 11 mei was het weer mogelijk om in de buitenlucht op het grasveld bij hun complex mee te bewegen. Door de ruime buitenruimte bij alle locaties waren de regels van het RIVM goed op te volgen. Beweegaanbieders die meewerkten aan het project: Sportcentrum Iedema, Sport & Spine fysiotherapie, MBVO docent Anja Reijersen, Clyms Yoga, Tai Chi -Tao Qigong, Fysiotherapie Drielanden, Centrum voor Fysiotherapie Harderwijk, Werelddans Horlepiep en Zorgdat.

Meer lezen? Klik hier

GA! Harderwijk is een initiatief van