Aanmelden / Activiteiten

GA! Sportzone

Welkom in de GA! Sportzone! 

De GA! sportzone is geïnspireerd op de Olympische Spelen, een prachtig sportevenement waar heel veel verschillende sporten worden uitgeoefend. De GA! sportzone heeft belijning voor maar liefst 10 verschillende sporten en spellen op één veld; sprinten, badminton, beachtennis, viervakken, speedminton, (zit)volleybal & voetvolley, schone voeten halen, pacman, voetbal en handbal.

Elk veld is uitgerust met bordjes en QR-codes die naar deze uitgebreide instructies leiden, zodat je precies weet waar voor welke belijning is en welke sport je kan spelen. Daag je ouders uit voor een sprint op de hardloopbaan, je buren voor een potje badminton of je vrienden voor een spannend spelletje viervakken. De GA! sportzone is ontworpen voor jong en oud en dé plek voor een actieve en gezellige zomervakantie.

Let op, dit jaar moet je wel je eigen sportmaterialen meenemen!

Spelregels

Om ervoor te zorgen dat iedereen een fijne en sportieve tijd heeft, hebben we een paar simpele regels opgesteld. 

 • Respecteer elkaar. Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. Wees vriendelijk, behulpzaam en geef elkaar de ruimte om te spelen en te sporten.
 • Houd het schoon. Zorg ervoor dat je geen afval achterlaat. Gooi je afval in de prullenbak en help mee om de Sportzone netjes te houden voor iedereen.
 • Deel de ruimte. Wacht je beurt en geef anderen ook de kans om te genieten van de activiteiten. Volg de aanwijzingen van de vrijwilligers op en wacht geduldig als iets bezet is.
 • Speel veilig. Zorg ervoor dat je op een veilige manier speelt en sport. Als je iets opmerkt wat gevaarlijk kan zijn, laat het ons dan weten.
 • Geen overlast. Zorg ervoor dat je geen geluidsoverlast veroorzaakt en respecteer de andere bezoekers in de Sportzone. Dit is een plek voor iedereen, dus laten we het gezellig houden!

Dit is er te doen in de GA! Sportzone

Sprinten

 1. De binnen- en buitenbaan starten bij de blauwe startlijn.
 2. Op het beginsignaal start je met rennen.
 3. Wie als eerste over de rode finish is wint dit potje. Je hebt dan beide 48 meter gerend.
 4. Wissel van baan en ren nog een keer tegen elkaar.

Badminton & beachtennis

 1. Speel dit spel 1 vs. 1 of 2 vs. 2. 
 2. De wedstrijd gaat om 2 gewonnen games tot 21 punten. Er moet worden gewonnen met een verschil van 2 punten tot een maximum van 30. Dus wie als eerste de 30 bereikt heeft de game gewonnen.
 3. Neem de shuttle/bal uit door vanuit het midden van je vak deze onderhands naar de tegenstander te serveren. Deze moet de tegenstander 'makkelijk' terug kunnen spelen.
 4. Je blijft serveren tot de tegestander een punt maakt.
 5. Sla je de bal/schuttle buiten het vak? Dan is dit een punt voor de tegenstander. Komt deze op de lijn of in het vak? Dan is deze in en is het een punt voor jezelf.

Materiaal:

 • Badminton rackets of beachtennis rackets
 • Shuttle of beachtennis bal

 


Viervakken

 1. Dit spel speel je met minimaal 4 spelers. Elke speler heeft zijn eigen vak.
 2. Spreek met elkaar af wat vak 1, 2, 3 en 4 is. De wisselspelers maken een rijtje naast vak 1.
 3. De speler in vak 1 neemt de bal uit in het hoekje van zijn/haar vak door deze (makkelijk) naar één van de andere vakken te gooien.
 4. Sla je de bal uit, sla je de bal in je eigen vak, raak je de bal 2 keer of stuitert de bal 2 keer in jouw vak? Dan ben je af en sluit je achteraan in de wachtrij.
 5. Vak 4 is 'het koningsvak'. Er wordt altijd doorgedraaid t/m het vak dat af is gegaan. Voorbeeld: vak 3 is af. Vak 2 naar vak 3, vak 1 naar vak 2 en de eerste wissel komt in vak 1.

Materiaal:

 • Een goed stuiterende bal

Speedminton

 1. Speel dit spel 1 vs. 1 of 2 vs. 2. Team zwart en team blauw. 
 2. De wedstrijd gaat om 2 gewonnen games tot 21 punten. Er moet worden gewonnen met een verschil van 2 punten tot een maximum van 30. Dus wie als eerste de 30 bereikt heeft de game gewonnen.
 3. Neem de shuttle uit door vanuit het midden van je vak deze naar het vak van de tegenstander te serveren. 
 4. Je blijft serveren tot de tegestander een punt maakt.
 5. Sla je de schuttle buiten het vak? Dan is dit een punt voor de tegenstander. Komt deze op de lijn of in het vak? Dan is deze in en is het een punt voor jezelf.

Materiaal:

 • Speedminton set

(Zit)volleybal & voetvolley

 1. Speel een set tot de 25 punten.
 2. Neem de bal uit door te serveren vanuit het 'doelgebied' achterin het veldje.
 3. Je blijft serveren tot de tegestander een punt maakt.
 4. Spel je dit spel zonder net? Dan moet de laatste balcontact (voordat de bal naar het andere vak wordt gespeeld) een harde slag zijn. De bal mag daarna 1 keer stuiteren. Bij voetvolley mag de bal altijd 1 keer stuiteren.
 5. Zodra de bal over (het net) komt mag je de bal maximaal 3 keer met je teamgenoten overspelen.
 6. Sla je de bal buiten het vak? Dan is dit een punt voor de tegenstander. Komt deze op de lijn of in het vak? Dan is deze in en is het een punt voor jezelf.

Materiaal:

 • Volleybal
 • Optioneel: Volleybalnet

Schone voeten halen

 1. Je verdeelt de spelers in twee groepen. Het ene team staat aan de linkerkant (zwart) van het veld en het andere aan de rechterkant (blauw).
 2. Zodra iemand van zwart over de lijn stapt (in de modder), loopt hij/zij het risico getikt te worden door blauw. Hij/zij kan terug over de lijn stappen om 'schone voeten' te halen. Het is de bedoeling dat je iemand probeert te tikken die langer 'in de modder' staat dan jij.
 3. Ben je getikt? Dan neemt de tikker jou mee naar het hoekje van zijn veld (de zwarte/blauwe stip). Vanaf daar wordt een lange slinger gemaakt richting je eigen veld. Lukt het om iemand van je eigen team te pakken? Dan heb je hem/haar bevrijd en mag je hem/haar zonder getikt te worden meenemen naar je eigen vak.
 4. Het andere team uitdagen en samenwerken is bij dit spel erg belangrijk. Het spel is klaar als iedereen van een team is getikt.

Pacman

 1. Dit is een tikspel waar je alleen op de lijnen mag lopen. De tikker mag ook alleen op de lijnen lopen.
 2. Je mag bij dit spel niet inhalen. Kom je iemand tegen op dezelfde lijn? Dan moet je beide omkeren.
 3. Spreek met elkaar af wat je moet doen als je getikt wordt.
 4. Spreek met elkaar af wanneer er wordt gewisseld van tikker.

Voetbal & handbal

 1. Verdeel de spelers in twee teams. 
 2. Spreek de spelregels af. Wat mag wel/niet en hoe lang duurt een wedstrijdje?
 3. Start de wedstijd door de bal uit te nemen vanaf het midden van het veld.
 4. Speel en verander de teams als dat nodig is.

Materiaal:

 • Een voetbal of een handbal
 • 4 voorwerpen om de doelpalen aan te geven

GA! Harderwijk is een initiatief van