Aanmelden / Activiteiten

Gezonde scholen

Gezonde Scholen

JOGG-Harderwijk stimuleert basis- en voortgezet onderwijsscholen om aan de slag te gaan met Gezonde School en de Gezonde Schoolkantine-aanpak.  Hoe word je ‘JOGG-proof’? Door in te zetten  op een gezonde leefstijl op school, de sport- en werkvloer, het welzijnswerk en/of op de inrichting van de openbare ruimte(n).


Gezonde Schoolkantine?

Jongeren verdienen een veilige leeromgeving waar gezonde gewoontes gestimuleerd worden. Dat willen ouders, leerkrachten en de leerlingen zelf. Met de Gezonde Schoolkantine verbeteren scholen het aanbod in hun schoolkantine. Als ongezond eten makkelijk te krijgen is, dan eten we er meer van. Deze voedingskeuzes zijn vaak impulsief en onbewust, gestuurd vanuit de prikkels uit de omgeving. Gelukkig werkt het ook andersom. Een gezond aanbod in de kantine zorgt ervoor dat leerlingen vaker voor voedzame producten kiezen.


De Schoolkantine Brigade

De Schoolkantine Brigade helpt scholen om een gezonde kantine voor elkaar te krijgen. Hoe gaat dat in zijn werk? Allereerst worden er tips gegeven voor het aanbod, met meer gezonde keuzes. Maar ook inrichting doet veel. Door gezonde producten toegankelijk en aantrekkelijk te presenteren kiezen jongeren ze vaker.

De situatie is op elke school anders. Daarom biedt de Schoolkantine Brigade elke schoollocatie een op maat gemaakt plan van aanpak. Met deze handvatten kan de school zelfstandig aan de slag. Onderzoek van iResearch laat zien dat scholen na een schoolbezoek hun aanbod hebben verbeterd en dat directies en de staf positiever staan tegenover een gezonde schoolkantine. Er is geen ‘one size fits all’ ; elke school moet voor zijn eigen situatie uitvinden wat goed werkt en dat kost tijd. Gedragsverandering gaat niet vanzelf. Maar we zien wel dat er vaak genoeg draagvlak is. Ouders, leerlingen en docenten vragen steeds vaker om een Gezonde Schoolkantine.

Handige websites

Gezonde School - (Gezonde School,  Noord- en Oost-Gelderland)
Gezonde School - (Gezonde School, landelijke site)
Gezonde Schoolkantine - Met een stappenplan, volop tips, bijvoorbeeld voor het vinden van een goede cateraar, het vullen van de automaat en modellen voor beleid. Daarnaast is er informatie over gezonde voeding en voorbeelden van gezonde recepten en producten. Ook specifiek voor kinderen t/m 18 jaar.

Neem voor meer informatie contact op met info@gaharderwijk.nl

Gezonde avond4daagse pakketten bestellen

Voor de 50e editie van de wandelvierdaagse hebben de organisatie, de Jumbo supermarkten en GA! Harderwijk de handen ineen geslagen voor een gezond(er) wandelfeest! Klik op de onderstaande knop om de inhoud van de pakketten te bekijken en een bestelling te plaatsen.  

Meer weten over ons werk voor Gezonde scholen?

GA! Harderwijk is een initiatief van