Aanmelden / Activiteiten

Gezonde School vignet en introductie Junior Sportcoaches

Terug naar nieuwsoverzicht
13 september 2019

Sinds 2014 worden scholen in Harderwijk gestimuleerd om een Gezonde School te worden. Hierbij worden ze ondersteund door JOGG-Harderwijk, inmiddels onderdeel van GA! Harderwijk. De sportcoach Gezonde Leefstijl en zijn beweegteam helpen de scholen hierbij, daarnaast is de Gezonde Schooladviseur van de GGD betrokken.

Het Startblok heeft het themacertificaat Welbevinden van de Gezonde Schoolaanpak behaald.

Met een kick-off  op het schoolplein op donderdag 12 september vestigde wethouder Sport, Marcel Companjen, de aandacht op het behalen van dit thema.  Hiermee voldoet de school aan de regels om officieel een Gezonde School te mogen zijn. Ook werd het Junior Sportcoach traject geïntroduceerd.

Junior Sportcoach ondersteunen het beweegteam 

Waar JOGG-Harderwijk eerder veel zichtbaar was bij grote evenementen in Harderwijk en bij eigen georganiseerde activiteiten, is dit jaar de focus verplaatst naar school. De sportcoach gezonde leefstijl en het JOGG-beweegteam zijn het afgelopen schooljaar begonnen met het verzorgen van sport- en spelactiviteiten gedurende pauzes op schoolpleinen van acht basisscholen in Harderwijk. Dit bleek succesvol, meer kinderen waren tijdens de pauze aan het bewegen en spelen als het beweegteam aanwezig was. Aangezien het beweegteam niet altijd aanwezig kon zijn ontstond er een nieuw initiatief: de Junior Sportcoach.
Het inzetten van Junior Sportcoaches als ambassadeurs gebeurt al in verschillende steden in het land, en de ervaringen en resultaten zijn positief. “Het is voor kinderen een leuke kans om zich te ontwikkelen als leider. Kinderen kunnen elkaar prima aansturen en motiveren om een sport, spel of activiteit uit te voeren. Je ziet op de pilot-scholen al wie er in de toekomst gymleraar gaat worden. Ze nemen de boel echt op sleeptouw, onwijs gaaf om te zien”, aldus Pepijn Albers, sportcoach gezonde leefstijl van GA! Harderwijk. “Wat we ook terugkregen van de pilotscholen is dat de kinderen die Junior Sportcoach zijn, zich beter gedragen op school. Ze voelen dat ze een voorbeeldrol hebben en pakken die rol ook op”.

Hoe gaat het in zijn werk?

Uit de groepen 6 en 7 worden twee leerlingen per klas gekozen voor de functie van Junior Sportcoach. De kinderen krijgen van school extra ruimte om met het JOGG Beweegteam te oefenen met het begeleiden van sport- en spelactiviteiten. Daarnaast wordt er ook geoefend met het bedenken van eigen spellen of het aanpassen van regels om spellen nóg leuker te maken. De Junior Sportcoaches krijgen alle vrijheid om de activiteiten te kiezen waar ze zin in hebben, zij motiveren hun schoolgenootjes om mee te doen en zorgen ervoor dat iedereen in de pauze met veel plezier in beweging is. Want wie weet nu beter wat leuk is om te doen dan de kinderen zelf?!

Ook Junior Sportcoaches op jouw school?

Het Junior Sportcoach project is een onderdeel van het JOGG-programma van GA! Harderwijk. Door contact op te nemen met Sportcoach Pepijn (pepijn@gaharderwijk.nl) kan een vrijblijvend gesprek aangevraagd worden op de school. Samen wordt er gekeken naar de mogelijkheden om te starten met pauze-activiteitenaanbod en wordt gekeken naar draagvlak binnen de school voor het Junior Sportcoach project.

Bekijk ook deze nieuwsberichten

GA! Harderwijk is een initiatief van