Aanmelden / Activiteiten

Wat zijn gezonde tussendoortjes? - Gezond Tussen D’ooren

Terug naar nieuwsoverzicht
20 januari 2020

Bron: Het voedingscentrum

Wat kan ik mijn kind (0-3jr) als tussendoortje geven? 

Een koekje, snoepje of sap tussendoor: het is al snel allemaal te veel. Bovendien heeft je kind minder trek bij de volgende maaltijd als zijn buik al gevuld is met iets anders.

Geef je dreumes of peuter tussendoor alleen producten uit de Schijf van Vijf zoals fruit, groente of wat volkorenbrood. En geef je kind ook niet de hele tijd eten tussen de maaltijden door.

Top voor tussendoor: groente en fruit

Fruit en snackgroenten zijn de beste keuze voor tussendoor. Denk bijvoorbeeld aan stukjes appel, peer, kiwi, meloen, aardbei, druif en mandarijn. Handige groenten zijn plakjes wortel, schijfjes komkommer, reepjes paprika of gehalveerde snoeptomaatjes. Een aandachtspunt: In hele snoeptomaatjes of druiven kan je kind zich verslikken. Om dat te voorkomen kun je kleine tomaatjes en druiven halveren.

Geef kinderen onder de 4 jaar ook geen hele noten of pinda’s, hierin kunnen ze zich verslikken. Slimme oplossing: geef notenpasta zonder toegevoegd suiker of zout op brood.


Hoe zit het met snoep?

Koek, snoep en ijs is al snel veel te veel voor een jong kind. Zelfs de producten die op kinderen gericht zijn, zoals speciale kinderkoekjes. Dus bedenk: snoepen hoeft niet! Geef snoep, koek of een ijsje eerder één keer in de week dan één keer per dag. Bijvoorbeeld op zondag iets te snoepen. En wanneer je iets geeft: hou het dan klein. Een goede richtlijn is minder dan 75 kilocalorieën (kcal).

Extra tips: geef het goede voorbeeld door zelf gezond te eten en beloon je kind met aandacht, niet met snoep.

Kinderportie

Een volwassen portie koek, chips of frisdrank is erg groot voor een klein kind. Als je je kind iets extra's geeft, dan is het beter om een kleine portie te geven. Deze video laat op een eenvoudige manier zien wat een geschikte kinderportie is.

Wat is de juiste portie voor een kind?

Bekijk ook deze nieuwsberichten

GA! Harderwijk is een initiatief van