Hoe gaat het nu met de deelnemers van GA! op weg?
Op een onstuimige maandagochtend in maart werd het startschot gegeven voor het project GA! Op weg. Dit project heeft als doel inwoners met afstand tot de arbeidsmarkt op weg te helpen om weer mee te kunnen doen. Meedoen op het gebied van werk, taal, bewegen en gezondheid. Door een actief programma van vier maanden kunnen de deelnemers een positieve start maken met de bijbehorende ondersteuning, om in de toekomst actief deel te kunnen nemen aan de samenleving.
Het is een diverse groep mensen die deelneemt aan GA! Op weg. Van geboren en getogen Harderwijkers tot nieuwkomers uit Eritrea en Syrië. In deze reeks volgt u de stappen die Carla en Ghaith op hun weg zetten.
De oplettende klantmanager van Carla zag op een bepaald moment dat zij niet goed in haar vel zat: “Hij bood mij daarom dit traject van GA! Op weg aan omdat hij dacht dat ik er iets aan kon hebben. Ik ben altijd erg actief geweest in bijvoorbeeld de voetbalkantine en als steward maar door verschillende omstandigheden zakte dat wat terug. Toen stelde mijn klantmanager dus voor om hier aan deel te nemen om weer actiever te worden en onder de mensen te komen. Ik had er vooral erg veel zin. Op zich leer ik niet heel veel nieuwe dingen en dat vind ik ook niet het belangrijkste. Het gaat mij vooral om het sociale er aan zoals samen het eten klaarmaken en gezellig met elkaar koken en eten. Want op maandag dinsdag woensdag is er altijd gezondheidles en dan maken we ook eten. De komende drie weken ga ik me meer richten op het sporten. Ik vind bijvoorbeeld het sporten bij Iedema fijn. Binnenkort gaan we dansen, waarschijnlijk Zumba, wat me ook erg leuk lijkt. Ik heb dus weer genoeg activiteit.”
Ghaith komt uit Syrië en woont inmiddels drie jaar in Harderwijk: “Ik had geen verwachtingen toen ik aan GA! Op weg begon. Ik vind heel veel leuk in het traject, vooral de taal, gezondheid en sport. Sport vind ik het leukst, vooral voetbal. Ook vind ik het erg fijn om contact met Nederlanders te hebben. Hierdoor is mijn taal ook een stuk beter geworden in korte tijd. Ook leer ik veel over Nederlanders. Ik vind Nederlanders bijvoorbeeld erg nieuwsgierig en direct.
Ik kan zeggen dat ik goed op weg ben want ik heb een baan gevonden bij een magazijn in Lelystad. Het is iets ander dan mijn studie, in Damascus heb ik rechten gestudeerd en nu moet ik helemaal opnieuw beginnen. Dat is soms wel lastig. Daarom is het fijn dat ik dit traject mag doen. Het is een leuke groep en we hebben ook hulp van elkaar dus ik hoop nog veel te leren de komende maanden!”
Ook bij andere deelnemers zijn mooie ontwikkelingen. Zo wilde een Nederlandse man, de Nederlandse taal beter leren schrijven. Hij wilde alleen niet in een groep met allochtone mensen terechtkomen. Hij zit tóch in de taalgroep en heeft hij erg naar zijn zin. Zo erg zelfs dat hij de docent helpt met het uitleggen van de taal naar zijn medeleerlingen.
Een andere deelnemer wilde graag in de horeca aan de slag. Met zijn eigen inzet en een beetje hulp werkt hij nu in de keuken bij Holy Moly.
Wordt vervolgd!