Aanmelden / Activiteiten

De voordelen van rust in je werkomgeving - van de werkgroep Gezonde Werkvloer

Terug naar nieuwsoverzicht
5 november 2019

Rust op het werk, rust in je hoofd

De voordelen van rust in je werkomgeving
We hebben het vaak erg druk op ons werk. Een meeting hier, een telefoongesprek daar. Echt stil is het daarom nooit in onze werkomgeving. Maar wist je dat één van de grootste ergernissen op de werkvloer onrust en rumoer zijn? Een rustige werkomgeving is dus erg belangrijk, het bevorderd onze productiviteit en het zorgt voor meer werkgeluk. Ben jij benieuwd wat je kan doen voor meer rust in jouw werkomgeving? Lees dan snel verder.

Rust dankzij een goede akoestiek

Verminder geluiden, vergroot het werkgeluk
Als je in een onrustige werkomgeving werkt neemt de kans op vermoeidheid, stress en het maken van fouten aanzienlijk toe. Niet erg bevorderlijk voor het werkgeluk dus. Terwijl werkgeluk juist erg belangrijk is! Dit kun je voorkomen door te zorgen voor rust in je werkomgeving. Werken bij een organisatie waar werkgeluk centraal staat maakt het werken voor jou en je collega's een stuk leuker, er wordt beter gepresteerd en er is minder kans op uitval.

Een belangrijk onderdeel voor een rustige werkomgeving is de akoestiek. Het is van belang dat de akoestiek goed is in jouw werkomgeving. Een slechte akoestiek geeft veel meer problemen dan je in de eerste instantie zou denken. Het zorgt namelijk voor een verminderde concentratie, een slechte verstaanbaarheid en een verminderde productiviteit. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de akoestiek in jouw werkomgeving te verbeteren namelijk:

Gebruik de juiste materialen

In moderne kantoorruimtes wordt vaak gebruik gemaakt van harde materialen zoals beton, steen en staal. Deze materialen kunnen zorgen voor een galmende ruimte met een slechte akoestiek. Kies daarom voor het plaatsen van akoestische schermen, plafondpanelen en wandpanelen. Dit zorgt voor een goede akoestiek en helpt jou om weer rustig te kunnen werken, wat weer resulteert in meer werkgeluk.

Akoestisch kantoormeubilair 

Het juiste akoestisch meubilair zorgt naast sfeer ook voor rust in jouw werkomgeving. Er is weer meer aandacht voor elkaar én voor het werk. Een andere optie om de akoestiek te verbeteren is het ophangen van mospanelen, het absorbeert geluid en het ziet er ook nog eens sfeervol uit.

De stille werkruimte in de kantoortuin

Rust in een open werkomgeving

Tegenwoordig zie je veel open werkruimten oftewel kantoortuinen ontstaan; ruimten waar meerdere werkplekken zijn gesitueerd en waar men plekken vindt waar men makkelijk informeel kan overleggen en kan samenwerken. Met de huidige communicatievormen erbij is dit niet bepaald een stille werkomgeving. Hoe krijg je als medewerker toch de nodige rust in zo'n omgeving? Een ideale oplossing is een concentratiewerkruimte. Door het creëren van een concentratiewerkruimte kun je als medewerker toch meer rust krijgen in een open werkomgeving. Een concentratieruimte is een werkruimte die afgesloten is van de open werkomgeving. Je creëert zo'n omgeving door simpel een aantal (glas)wanden te plaatsen. In een concentratiewerkruimte kun je in alle rust je werkzaamheden uitvoeren op tijden dat je daar behoefte aan hebt. 

Noise cancelling

Simpele en effectief

Een simpele en effectieve manier om meer rust in een luidruchtige omgeving te kunnen ervaren is het gebruik van noise cancelling; het gebruik van hoofdtelefoons die omgevingsgeluid dempen door middel van speciale techniek. Omgevingsgeluid wordt gemeten en geanalyseerd en er wordt tegenovergesteld geluid gegenereerd om het omgevingsgeluid te kunnen dempen. Het geluid van je collega die op een toetsenbord typt, een deur die open of dicht gaat of een telefoon die verderop over gaat, hoor je niet meer. Kortom: een ideale manier om geconcentreerd te kunnen werken en meer rust te ervaren in je werkomgeving.

Verlichting, sfeervol en effectief

Kies wat past bij jullie organisatie
Licht. Een belangrijke factor als je het hebt over rust op het werk. Als je verlichting namelijk op de juiste manier inzet binnen jouw bedrijf kan het zorgen voor meer sfeer, rust en eenheid in jouw werkomgeving. De juiste verlichting zorgt er ook dat je ogen minder snel moe worden, je minder snel hoofdpijn krijgt en dat je productiever bent. Maar er zijn onwijs veel soorten en maten verlichting te verkrijgen. Je kunt kiezen voor opvallende hanglampen maar ook voor strak afgewerkte plafondspots, de opties zijn eindeloos. Onze interieurarchitecten laten je graag zien wat de verschillende mogelijkheden zijn in uw werkomgeving.

Haal de natuur naar binnen

En voel de voordelen
Planten zien er niet alleen mooi uit maar zijn ook heel erg nuttig. In een werkomgeving waar planten staan zijn de werknemers over het algemeen vrolijker, minder gestrest en ervaren zij meer werkgeluk. Maar, planten hebben nog meer voordelen, namelijk:

Verbeterde luchtkwaliteit 

Planten op kantoor verbeteren de luchtkwaliteit, ze hebben een zuiverende werking. Planten nemen CO2 in zich op en zorgen voor een betere luchtvochtigheid en meer zuurstof in de werkomgeving.

Verhoogd het welzijn op het werk

Planten creëren een ontspannen sfeer en zorgen voor een verhoogde creativiteit en concentratie. Medewerkers die veel achter een beeldscherm werken en zicht hebben op groene planten, hebben minder last van werkstress en ze zijn minder vaak ziek.

Betere akoestiek 

Planten zien er dus niet alleen mooi en gezellig uit. Ze absorberen ook nog eens geluid. Twee vliegen in één klap dus!

Creëer de ultieme werkplek

Ervaar meer rust en meer werkgeluk
Een kantoorinrichting die rust uitstraalt helpt werknemers om zich te focussen op hun werk en zorgt voor een verbetering in de productiviteit. Dit alles zorgt ervoor dat de werknemers zich gelukkiger gaan voelen op het werk. En dat is nou precies wat wij zo belangrijk vinden. Wil je ook meer rust in je werkomgeving? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Wij helpen je graag aan de ultieme werkomgeving voor jou en je collega’s. Vul het formulier op deze pagina in, bel ons via 0341-462089 of stuur een e-mail naar projectinrichting@wuestman.nl. Met een spraakmakende inrichting laten we jullie organisatie graag excelleren.

Bekijk ook deze nieuwsberichten

GA! Harderwijk is een initiatief van