Aanmelden / Activiteiten

Beweegroutes door de stad

Beweegroutes door de stad

De gemeente Harderwijk gaat voor gezonde inwoners. We zetten actief in op bewegen in de openbare ruimte, waarmee we volwassenen stimuleren meer te gaan bewegen in de buitenlucht. Om de volwassenen in beweging te krijgen en belemmeringen weg te nemen, realiseert de gemeente Harderwijk aantrekkelijke beweegroutes. In totaal worden er in samenwerking met Atletiekvereniging Athlos vijf beweegroutes gerealiseerd van +/- 5 km. De routes sluiten op elkaar aan en kunnen met elkaar gecombineerd worden.  De beweegroutes kunnen al (hard)lopend of skeelerend afgelegd worden door de markeringen op de grond te volgen.

In 2020 zijn er twee beweegroutes aangelegd. De rode beweegroute in Drielanden en de blauwe beweegroute in Stadsweiden. In 2021-2022 volgen er nog eens twee beweegroutes in de wijken Stadsweiden- Slingerbos , Frankrijk - Stadsdennen.

Beweegroute Drielanden

In de wijk Drielanden kun je de rode beweegroute volgen. De beweegroute is 4,8 km lang

Onderweg kom je langs het Crescentpark, het Groene Zoompark, het winkelcentrum Drielanden, het Sprengpark, het Muziekpark en de Drielandendreef. Je komt op de route geen verkeerslichten, spoorwegovergangen of andere obstakels tegen.  

Bekijk hier de uitgeschreven routebeschrijving en klik op de onderstaande knop om de beweegroute op de kaart te bekijken.

Extra kilometers maken in het Crescentpark

Je kunt de beweegroute uitbreiden met een lus door het Crescentpark. Vanaf het Zeepad betreed je het Cresentpark voor een wandeling of hardloopronde van 4 km. De ronde komt uit op het Hoge Geestpad. Voor de actieve buitensporter is een uitdagend obstakel parcours aangelegd, over de zuidflank van de geluidswal, door en over het water en het Elzenbroekbos.

Beweegtoestellen Drielanden

In de wijk Drielanden  staan laagdrempelige beweegtoestellen in een beweegvriendelijke omgeving. Het doel is om omwonenden en passanten in de buitenlucht meer in beweging te krijgen. Je vindt de toestellen in een ruime cirkel om winkelcentrum Drielanden. Wijkvereniging Drielanden heeft hiertoe het initiatief genomen.

Beweegroute Stadsweiden

In de wijk Stadsweiden kun je de blauwe beweegroute volgen. De beweegroute is 5,5 km lang.

Onderweg kom je langs het Zeepad aan het Wolderwijd, de fietsbrug over de A28, het Crescentpark, de Drielandendreef, de Rietmeen, de Stadswei, het Westeinde en het Plantagepark. Je komt op de route geen verkeerslichten, spoorwegovergangen of andere obstakels tegen.

Bekijk hier de uitgeschreven routebeschrijving en klik op de onderstaande knop om de beweegroute op de kaart te bekijken.

Te verwachten routes in 2021-2021

In 2021-2022 volgen er nog eens drie beweegroutes in de wijken Stadsdennen, Frankrijk en de Binnenstad. De routekaarten worden gepubliceerd zodra de routes aangelegd worden. 

Watertappunten

Kraanwater wordt steeds populairder. Logisch, want het is lekker, gezond, goedkoop en bevat geen calorieën. Steeds meer mensen willen ook tijdens het wandelen, hardlopen of  fietsen over drinkwater beschikken. Harderwijk heeft in totaal 23 watertappunten waar mensen gratis water kunnen tappen.

Een sporter verliest tijdens het bewegen veel vocht, voldoende drinken is dus erg belangrijk tijdens het sporten om het vochtverlies aan te vullen. Met een watertappunt op de route stimuleren we inwoners om meer te bewegen. Graag voorzien we daarom elke beweegroutes met een watertappunt. De watertappunten zijn geplaatst op de volgende locaties:

- Sportpark Parkweg (naast de skeelerbaan)
- Bij het speelveld aan het Frankenspad
- Muziekpad (bij kruizing Drielandendreef en Muziekpad)

Samenwerking met AV Athlos

De beweegroutes zijn ontstaan in samenwerking met Atletiekvereniging Athlos.

Veel gestelde vragen

Hoe begin ik  aan één van de routes?

De routes worden aangegeven met grondmarkeringen. Elke route heeft een eigen kleur een lengte van +/- 5 km. De grondmarkeringen zijn er dus in verschillende kleuren. Volg de grondmarkeringen op de grond van één kleur om een beweegroute af te leggen. De routes kunnen in beide richtingen worden gelopen.

Hoe weet ik dat ik bij het einde van de route ben aangekomen?

De beweegroutes hebben geen begin of eindpunt. De routes zijn aangelegd in een rondje. Zodra je bij het punt bent aangekomen waar je gestart bent, heb je de gehele route afgelegd.

Aan welke kant van de weg moet ik wandelen of hardlopen als de beweegroute over het fietspad loopt?

Helaas zijn er geen speciale verkeersregels zijn voor wandelen of hardlopen op de weg / op het fietspad. Loop waar het het veiligst is, dit kun je zelf het beste inschatten. Wij adviseren hardlopers  en skeeleraars om met de richting mee te lopen (aan de rechterkant van het fietspad). Zo geef je achteropkomend verkeer de gelegenheid om veilig in te halen, en heb jij goed zicht op tegemoetkomend verkeer.

Wandelaars kunnen gebruiken maken van het aangrenzende voetpad of de groene wandelstrook naast het fietspad. Lukt dit niet? Loop dan op de plek waar dit voor jou het veiligst voelt.

Wie kunnen er gebruik maken van de routes?

De beweegroutes zijn aangelegd voor individueel gebruik en kunnen gebruikt worden door wandelaars, hardlopers en skeeleraars. De beweegroutes zijn door de gemeente Harderwijk aangelegd voor alle inwoners en bezoekers van de gemeente Harderwijk, van jong tot oud.

Waarom is gekozen voor het gebruik van fietspaden op gedeelten van de beweegroutes?

Er is gekozen voor beweegroutes die gebruikt kunnen worden door verschillende doelgroepen. Lees skeeleraars, hardlopers en wandelaars. Tegelpaden zijn minder geschikt voor skeeleraars en hardlopers, zij hebben een gelijkmatige ondergrond nodig. Om de routes voor zoveel mogelijk doelgroepen toegankelijk te maken is zoveel als mogelijk gekozen voor een route waar én een fietspad én een voetpad direct naast elkaar liggen. Als de punaise geplaatst is op het fietspad, betekent dat  niet dat een wandelaar op het fietspad moet lopen. De wandelaar maakt dan gebruik van het voetpad dat parallel loopt aan het fietspad.

Kan ik de routes ook in het donker afleggen?

De beweegroutes bevinden zich door de stad en niet in het bosgebied. Enkele eisen voor de beweegroutes waren dat de beweegroutes uitnodigend en veilig moeten zijn, ook in het donker. Je kunt de beweegroutes dus ook goed in het donker volgen.

Kan ik de routes ook met elkaar verbinden?

De bestaande routes kunnen met elkaar verbonden worden. Elke beweegroute is +/- 5 km lang, door twee routes met elkaar te verbinden leg je dus +/- 10 km af. Volg je bijvoorbeeld de rode route en kom je een blauwe punaises tegen? Dan kun je de blauwe punaises volgen, je komt na +/- 5 km weer op de rode route terecht.

Komen er nog meer beweegroutes bij in de toekomst?

In 2021 worden er drie nieuwe beweegroutes aangelegd. De routes worden geplaatst in de wijken Stadsdennen, Frankrijk en de Binnenstad. De routekaarten worden gepubliceerd zodra de routes aangelegd worden. 

Ik heb een vraag die niet bij de bovenstaande vragen staat, bij wie kan ik terecht voor andere vragen?

Je kunt voor vragen contact opnemen met de gemeente Harderwijk via sport@harderwijk.nl

GA! Harderwijk is een initiatief van