Aanmelden / Activiteiten

Gezonde jeugd, gezonde toekomst

Al sinds 2014 is Harderwijk een JOGG Gemeente. We werken daarin samen met de gemeenten in de regio Noord Veluwe. Met elkaar hebben we als doel om kinderen tussen de 0 en 18 jaar te laten opgroeien in een gezonde omgeving. GA! Harderwijk voert de JOGG aanpak uit en werkt onder andere aan:

Gezond Tussend’ooren

Deze campagne helpt ouders van 2 tot 4-jarigen om bewust en actief te kiezen voor gezonde tussendoortjes. Ouders betrekken is namelijk een must! Op verschillende locaties in de gemeente werden ouders geïnformeerd en geactiveerd om een bewuste keuze te maken. Zo werden alle ouders op het consultatiebureau geïnformeerd over gezond eetgedrag, werden bij 17 kinderdagverblijven gezonde boodschappenlijstjes uitgedeeld en is er in 3 supermarkten aangezet tot het kopen van gezonde(re) tussendoortjes door deze extra onder de aandacht te brengen.

7dagenwaterchallenge

Van 4 t/m 11 juni 2021 is in Harderwijk de 7dagenwaterchallenge gehouden. Met ruim 2300 deelnemers kunnen we stellen dat de 7dagenwaterchallenge een groot succes is geweest! Met het organiseren van de 7dagenwaterchallenge wil GA! Harderwijk inwoners laten ervaren dat water drinken gezond, leuk en gemakkelijk is. Uit onderzoek na afloop van de challenge is gebleken dat door het volbrengen van deze challenge, inwoners in de toekomst vaker kiezen voor het drinken van water.

Slaap Lekker campagne

Van 29 oktober t/m vrijdag 5 november 2021 organiseerde GA! Harderwijk de Slaap Lekker Week in de gemeente Harderwijk speciaal voor kinderen uit groep 7. Het doel van de campagne was de bewustwording van het belang van voldoende slaap. En dan met name dat slaap een positief effect heeft op je leefstijl en dus je gewicht! Er hebben 10 scholen, 12 klassen en 254 leerlingen meegedaan. Leerlingen hebben ook een interactieve quiz ingevuld met hun ouders. Op deze wijze werden ouders én kinderen bewust van de positieve invloed die voldoende slaap met zich meebrengt.

Webinars “Gezond aan tafel met…”

In het voorjaar van 2021, tijdens de lockdown, organiseerde GA! Harderwijk webinars met de titel “Gezond aan tafel met…”. In vier thema’s middelengebruik, slaap, bewegen en (op)voeding werden er samen met 12 professionals tips en tools voor ouders besproken. O.a. Erben Wennemars was aanwezig bij het thema bewegen, maar ook slaapcoaches, fysiotherapeuten en sportcoaches schoven aan. Via social media werden ouders/verzorgers bereikt tijdens een livestream. Op die manier konden de kijkers op een interactieve manier in contact komen met professionals en vragen stellen over de desbetreffende onderwerpen. Er waren tussen 20 en 100 online bezoekers per livestream aanwezig.

Move(F)it!

Bij Move (F)it werken kinderen tussen de 8 en 12 jaar, met (een beetje) overgewicht, een jaar lang aan een gezonde(re) leefstijl. In 2021 waren er 24 Move (F)it deelnemers. In het door GA! ontwikkelde programma komen bewegen, gezonde voeding en opvoeding aan bod. Het plezier in bewegen staat voorop en er wordt aandacht gegeven aan het maken van gezondere keuzes. Naast beweeglessen voor de kinderen zijn er ook een (verplichte) bijeenkomsten voor ouders/verzorgers georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten kwamen verschillende onderwerpen van voeding en opvoeding aan bod. Zo komen de kinderen meer in beweging én helpen we ook de ouders/verzorgers om het thuis nóg beter en gezonder in te richten.

Gezonde werkvloer

GA! Harderwijk is samen met BKH-initiatiefnemer van “De gezonde werkvloer”. Hierbij werken GA! en BKH samen met sportcentrum Iedema, Wuestman, Perspectief en Bidfood Harderwijk om andere Harderwijkse organisaties te inspireren met vitaliteit en gezondheid op de werkvloer. 2021 was vanwege de pandemie een moeilijk jaar voor ondernemers. Met de steeds wijzigende maatregelen werd veel van de flexibiliteit van ondernemers gevraagd. Vanuit de Gezonde Werkvloer weten we al langer dat gezondheid, fitheid en vitaliteit de komende jaren steeds belangrijker wordt. Helaas was 2021 niet het jaar is waarin we de ondernemers via fysieke bijeenkomsten konden bereiken en inspireren.

GA! Harderwijk is een initiatief van